Kурс по Випасана – Боровец, 2019

Това лято ще се проведе двуседмичен курс по Випасана медитация в традицията на Махаси Саядо и Аджан Тонг. Курсът ще се проведе от 17-ти до 31-ви юли в хотел Бор, в Боровец.

Регистрация

Можете да се регистрирате за курса като попълните следния формуляр.

Описание

В курса ще се практикува Сатипатана Випасана медитация по традицията на преподобния Аджан Тонг Сиримангало. Тази техника се базира на будистката традиция и се практикува днес в манастири в Тайланд. Тя представлява интензивен вариант на традицията на Махаси Саядо. Участниците ще се тренират да развиват вниманието си по време на периоди на седяща и ходеща медитация, чрез наблюдаване на четирите основи на осъзнатостта: тяло, усещания, ум, умствени обекти. Участниците ще се учат на базата на техните собствени директни наблюдения, без да се очаква от тях да приемат или отхвърлят каквито и да са религиозни вярвания.

Курсът по медитация е индивидуален. Вие ще се срещате всеки ден с вашия учител, който ще следи прогреса ви и ще ви дава нови упражнения.

Аджан Тонг

Ajahn_Tong_2

Аджан Тонг е игумен на манастира „Wat Phra Dhatu Sri Chomtong“ и е дълбоко уважаван учител по медитация. Още от дете става монах и живее в манастирите в северен Тайланд. Той практикува и преподава Випасана медитация от повече от 50 години. Той е създател на техниката, която ще се практикува на курса.

Учители

Танат Чиндапорн

weitere_tanat_2

Танат живее заедно с Аджан Тонг от повече от 25 години. През това време той създава международен център за медитатори в Wat Chomtong. Освен това той обучава учители по медитация и води курсове в Тайланд и в чужбина. Като признание на неговия труд за разпространение на Випасана медитацията, той е награден от правителството на Тайланд. Танат говори китайски, тайландски и английски. За участниците в курса, които не знаят английски ще бъде осигурен преводач.

Катрин Чиндапорн

weitere_kathryn_2 Катрин практикува и преподава Випасана от повече от 25 години. Тя е водила курсове в Тайланд, в родното и място в щата Вашингтон, а както и в Мексико, Пуерто Рико, Хаваи, Европа, Израел и Индия от 1988 насам. През 2000 година Катрин получава награда от кралското семейство в Тайланд в признание на усилията и за разпространяване на будизма.

Продължителност и условия на курса

Курсът ще ще се проведе от 17-ти до 31-ви юли.

Препоръчваме на всички нови участници да присъстват на курса от начало до край. Тези, които вече са завършили курса поне веднъж могат да дойдат и да изкарат 10-дневен ретрийт. Ако желаете да дойдете и да практикувате само за няколко дена, без да завършвате целия курс, това също ще бъде възможно стига да има достатъчно свободни места в хотела.

По време на курса участниците се съгласяват да следват 8-те будистки правила:

 • ще се въздържам от убиване
 • ще се въздържам от вземане на неща, което не са ми дадени
 • ще се въздържам от всякакви сексуални действия
 • ще се въздържам от погрешна реч
 • ще се въздържам от приемането на алкохол и наркотици
 • ще се въздържам от ядене след 12 часа
 • ще се въздържам от пеене, танцуване, носене на бижута, от козметика и забавления
 • ще се въздържам от използването на удобни легла (по-време на курса се спи 6 часа на ден)

След началото на курса всички участници ще практикуват „благородно мълчание“.

Моля носете със себе си:

 • Будилник и таймер (не на мобилния телефон)
 • Удобни дрехи (за предпочитане бели или светли на цвят)
 • Чехли, термос за чай, пари за дарения
 • Възглавница за медитиране и постелка или одеяло
 • Цветя за церемонията по откриването (бели или светли на цвят)

Цена

На края на курса участниците ще имат възможност да дадат дарение за учителите. Сумата, която участниците дават е доброволна и зависи от финансовите им възможности.

Освен това участниците ще трябва да покрият разходите за провеждане на курса (хотел, храна и самолетни билети за учителите). За покриване на разходите също ще събираме дарения от участниците. Приблизително очакваме цената да е 55 лв. на човек на ден. Молим тези участници, които нямат финансова възможност да покрият собствения дял от разходите по провеждане, да посочат това по време на регистрацията. Ако нямате нужните средства за покриване на разходите, това не е пречка да участвате в курса.

По-долу можете да се запознаете в детайли с разходите по организация.

Отговорност

Учителите и организаторите не носят отговорност за телесни или умствени увреждания, които могат да възникнат по време на курса.