Интензивен курс по Випасана 2017

Поради силния интерес, регистрацията за курса приключи. Може обаче да се запишете на някой от следващите курсова, които Танат и Кейт ще проведат това лято в Европа: в Словакия от 31-ви юли или в Германия от 17-ти август.

Това лято ще се проведе двуседмичен интензивен курс по Випасана медитация в традицията на Махаси Саядо и Аджан Тонг. Курсът ще се проведе от 14-ти до 27-ми юли във Творчески дом на БНТ в Пампорово.

Регистрация

Можете да се регистрирате за курса като попълните следния формуляр.

Описание

В курса ще се практикува Сатипатана Випасана медитация по традицията на преподобния Аджан Тонг Сиримангало. Тази техника се базира на будистката традиция и се практикува днес в манастири в Тайланд. Тя представлява интензивен вариант на традицията на Махаси Саядо. Участниците ще се тренират да развиват вниманието по време на периоди на седяща и ходеща медитация, чрез наблюдаване на четирите основи на осъзнатостта: тяло,усещания,ум,умствени обекти. Участниците ще се учат на базата на техните собствени директни наблюдения, без да се очаква от тях да приемат или отхвърлят каквито и да са религиозни вярвания.

Курсът по медитация е индивидуален. Вие ще се срещате всеки ден с вашия учител, който ще следи прогреса ви и ще ви дава нови упражнения.

Аджан Тонг

Ajahn_Tong_2

93-годишен, Аджан Тонг е игумен на манастира „Wat Phra Dhatu Sri Chomtong“ и е дълбоко уважаван учител по медитация. Още от дете става монах и живее в манастирите в северен Тайланд. Той практикува и преподава Випасана медитация от повече от 50 години. Той е създател на техниката, която ще се практикува на курса.

Учители

Танат Чиндапорн

weitere_tanat_2

Танат живее заедно с Аджан Тонг от повече от 25 години. През това време той създава международен център за медитатори в Wat Chomtong. Освен това той обучава учители по медитация и води курсове в Тайланд и в чужбина. Като признание на неговия труд за разпространение на Випасана медитацията, той е награден от правителството на Тайланд. Танат говори китайски, тайландски и английски. За участниците в курса, които не знаят английски ще бъде осигурен преводач.

Катрин Чиндапорн

weitere_kathryn_2 Катрин практикува и преподава Випасана от повече от 25 години. Тя е водила курсове в Тайланд, в родното и място в щата Вашингтон, а както и в Мексико, Пуерто Рико, Хаваи, Европа, Израел и Индия от 1988 насам. През 2000 година Катрин получава награда от кралското семейство в Тайланд в признание на усилията и за разпространяване на будизма.

Продължителност и условия на курса

Курсът ще ще се проведе от 14-ти до 27-ми юли.

По време на курса участниците се съгласяват да следват 8-те будистки правила:

 • ще се въздържам от убиване
 • ще се въздържам от вземане на неща, което не са ми дадени
 • ще се въздържам от всякакви сексуални действия
 • ще се въздържам от погрешна реч
 • ще се въздържам от приемането на алкохол и наркотици
 • ще се въздържам от ядене след 12 часа
 • ще се въздържам от пеене, танцуване, носене на бижута, от козметика и забавления
 • ще се въздържам от използването на удобни легла (по-време на курса се спи 6 часа на ден)

След началото на курса всички участници ще практикуват „благородно мълчание“.

Моля носете със себе си:

 • Будилник и таймер (не на мобилния телефон)
 • Удобни дрехи (за предпочитане бели или светли на цвят)
 • Чехли, термос за чай, пари за дарения
 • Възглавница за медитиране и постелка или одеяло
 • Цветя за церемонията по откриването (бели или светли на цвят)

Цена

На края на курса участниците ще имат възможност да дадат дарение за учителите. Сумата, която участниците дават е доброволна и зависи от финансовите им възможности.

Освен това участниците ще трябва да покрият разходите за провеждане на курса (хотел, храна и самолетни билети за учителите). За покриване на разходите също ще събираме дарения от участниците. Приблизително очакваме цената да е 35 лв. на човек на ден. Молим тези участници, които нямат финансова възможност да покрият собствения дял от разходите по провеждане, да посочат това по време на регистрацията.

По-долу можете да се запознаете в детайли с разходите по организация.

Отговорност

Учителите и организаторите не носят отговорност за телесни или умствени увреждания, които могат да възникнат по време на курса.